Weizen bier

Gutentag! Je bent beland op het meest Duitse deel van onze webshop. Op deze pagina kun je het lekkerste weizenbier online bestellen.

Er staan geen producten vermeld onder deze categorie.

Wat is Weizen bier?

Alle weizenbieren zijn tarwebieren. Weizen is namelijk Duits voor tarwe. En een tarwebier is het zeker. Maar er zijn een hoop verschillende tarwebieren, en er zijn een hoop verschillende weizenbieren. Bijvoorbeeld met weizen in het bier! Laten we wat uitleg geven over de bierstijl weizen, want weizenbieren zijn niet je doorsnee pilsjes.

Geschiedenis van weizen

Weizen, Weiß, Hefeweizen of een ander woord voor de Beierse bierstijl. Een ding is zeker; het bier heeft een troebele en lange historie. Als je op Google ‘weizen’ intypt en je klikt op wat willekeurige links, dan kom je er snel achter dat de geschiedenis van de bierstijl teruggaat tot 800 voor Christus, of 1100 na Christus, of 1516, of … weet je wat, we laten dat deel van dit verhaal over aan bier-historici.

Wat is de moderne definitie van een Weizenbier?

De meest voorkomende versie is typisch Beiers. Een lichtblond tot amberkleurig bier, zo troebel dat het bijna onmogelijk is om er doorheen te kijken, met een grote schuimige kroon van schuim die als een baksteen bovenop zit. Aroma en smaak tonen variëren van kauwgom en banaan tot kruidnagel en vanille en het mondgevoel wordt gedomineerd door sterke koolzuur; ook geïnterpreteerd als “donzig”. Iedereen weet natuurlijk dat de beste manier om van een klassieke weizen te genieten is; op de piste, na een bord pasta maar vóór de eerste schnaps.

Weizenglas en schenken

Weizen uit de tap of uit de fles schenken is vakmanschap en kan alleen worden uitgevoerd door tap-goeroes. Het vereist geduld, iets dat vaak in tegenspraak is met de overhaaste aard van de horecasector. Let op, want zo moet het: je vult je tucher weizenbierglas met weizen voor ongeveer tweederde van zijn volledige capaciteit, en laat het dikke schuim een ​​minuut rusten voordat je het glas bijvult. Maar dan! Dan voegen we karakter toe aan het bier door de fles rond te draaien (als je een fles hebt) en de laatste bezinksels los te maken die op de bodem van de fles rusten. Dit gieten we bij het bier. Het geheim, nee, de ziel van de weizen is waar deze bezinksel zich bevinden. Het beroemde gistachtige karakter van kruidnagel / vanille en banaan draagt ​​bij aan zowel het aroma als de smaak (en natuurlijk de wazigheid), wat bij geen enkele echte klassieke hefeweizen kan of mag ontbreken.

 

Maar dat hadden we kunnen weten, want het staat namelijk in de naam!

 

Hefe is Duits voor gist, waar weizen staat voor tarwe. We kunnen dus concluderen dat Hefeweizen ongefilterd is en daarom gist bevat, waarbij de gebottelde versies verder worden geconditioneerd door meer gist toe te voegen.

Het recept van Weizenbier en de ingrediënten

Weissbier betekent niet * witbier *, de Weiss (of Weiß) heeft hier betrekking op weizen, of in dit geval tarwemout. Volgens de Duitse brouwtraditie bestaat het recept van weizenbier minstens 50% van de mouten uit gemoute tarwe, soms wel 70%. De rest bestaat typisch uit lichtere pilsmout.

Weizen vs Witbier

Ooh, maar nu komt witbier om de hoek kijken! Is het hetzelfde, maar anders in naam? Nou, het zijn beide bieren die het lekkerst zijn als de zon schijnt en we een kleurtje krijgen op onze wangen. Maar ook al klinken ze hetzelfde en zien ze er ongeveer hetzelfde uit, er zijn enkele verschillen. Om technisch te worden, zit er in Weissbier zoals eerder vermeld gemoute tarwe, terwijl witbier meestal bestaat uit ongemoute tarwe in het brouwsel, en dat is ‘slechts’ tot 30%. Een ander verschil is de toepassing van additieven in witbier. Witbier, van oorsprong Belgisch, maakt gebruik van extra ingrediënten zoals sinaasappelschil en korianderzaad. Niet geheel toevallig kunnen we deze smaken terugvinden in zijn Duitse neef Weissbier, die deze extra’s echter niet bevat. Er wordt gezegd dat dit te wijten is aan het Beierse Reinheitsgebot, oftewel de zuiverheidswet, een ander mystiek deel van de biergeschiedenis waarover we in deze blog (Engelstalig) hebben geschreven. Laten we voorlopig vasthouden aan het feit dat in het originele document van 23 april 1516 het gebruik van gemoute tarwe verboden is en dat alleen gemoute gerst was toegestaan. Tarwe en rogge zouden worden gereserveerd voor de bakkerijen. De Beierse edelen mochten echter bij hoge uitzondering bier brouwen met gemoute tarwe. Nu, een paar eeuwen later, zijn de traditionele regels, over het weglaten van andere toevoegingen die niet in de Duitse wet zijn beschreven, nog steeds van kracht.

 

De allerbelangrijkste vraag is hier niet waar een weizen vandaan komt, wanneer het is ‘uitgevonden’ of hoe een weizen eruit moet zien en smaken.

 

De belangrijkste vraag is een terugkerend seizoensprobleem: wel of geen citroen?

De beste tijd om een weizen te drinken

Stel je voor dat je op een zonnige dag heerlijk op een terras zit. De zon brandt door je kleding heen, je zonnebrandcrème voorkomt net dat zwarte vlekjes in je zicht verschijnen en je bent net zo nat van buiten als uitgedroogd van binnen. Er is maar één ding dat je echt op dat moment wilt, en dat is een koude en frisse weizen. Het lukt je om de aandacht van de barman te trekken, hij pakt een schoon en smetteloos tucher weizen-glas ter grootte van je onderarm, spoelen het glas extra af om het af te koelen en ze beginnen te tappen. Halverwege stoppen ze en laten die schuimkraag even rusten voordat ze het bier bijvullen. Er ligt een dikke 10 centimeter schuim op het bier en het steekt trots ver boven de rand uit. Je haalt je ogen – met enige moeite – weg van de actie om je portemonnee te pakken, en voordat je * Frühlingsgefühle * kunt zeggen, zie je de barkeeper een vers schijfje citroen in je brouwsel deponeren. Met een glimlach en een belachelijk kort stamper-achtig instrument wordt het bier geserveerd, dat nu op dezelfde manier lijdt als jij dat daarnet in het zonnetje deed, smeltend bovenop je bier. Die eens mooie schuimkraag is onder de rand gezakt en je zit vast met een muffe slok.

Kan ik Weizenbeer bij Uiltje Brewing Company kopen?

Beste lezer, het is je misschien opgevallen uit de bovenstaande paragraaf hoe we over deze kwestie denken. Als je een stuk fruit in je bier wilt, is dat oké, maar dit geldt niet voor iedereen! Het zuur van het fruit breekt het schuim af, en geloof ons, de brouwer zou dat stuk fruit in hun ketels hebben gegooid als ze het in hun bier hadden gewild.

 

Dus dat is wat we deden. Als een twist aan het troebele weizenbier brachten we onze vriend PieWee the Pineapple Weizen uit. Moeiteloos duikt hij keer op keer de ketel in en zwemt rond om zijn tropische karakter in onze weizen te krijgen. Wat een topper. Bij Uiltje kun je verschillende soorten bieren kopen.

 

Weizen is een typisch Duitse bierstijl. En hoewel we de biertraditie van onze oosterburen respecteren en zelfs bewonderen, gaan we graag net een stapje verder dan ze daar gewend zijn. Voor ons bij Uiltje is er namelijk maar één regel die telt, en dat is dat ons bier geweldig moet smaken. Proef Uiltjes variaties op de traditionele weizen en laat je overtuigen!

Shop Piewee the Pineapple Weizen

Uiltjes bekendste en vrijwel altijd verkrijgbare weizen is Piewee the Pineapple Weizen. Piewee is een traditioneel tarwebier met een tropische twist. Hoewel de strikte Duitse weizenwetten dergelijke toevoegingen eigenlijk verbieden, hebben wij ananas in onze weizen gestopt. De zoete, exotische smaak van ananas gaat volgens ons namelijk geweldig samen met de stevige, lichtzure smaak van weizen. En wij zijn niet de enigen: kort geleden is hij nog uitgeroepen tot één van de beste weizens van Nederland. De fruitige smaak en het alcoholpercentage van slechts 5% maakt onze Piewee tot een geweldig bier voor zonnige dagen. Bestel hem nu en geniet!

Op zoek naar meer dan weizenbier?

Wil je naast weizenbier nog meer geweldige bieren ontdekken? Kijk dan rustig nog even verder in onze online biershop. Probeer bijvoorbeeld ook eens onze zomerse session IPA’s of onze andere fruitige bieren. Of proef en ontdek je favoriet met een bierpakket!

Waarom online weizenbier kopen bij Uiltje Brewing?

Als je online weizenbier koopt bij Uiltje, koop je direct bij de bron, en heb je alle tijd om rustig een keuze te maken. Lees rustig de uitgebreide beschrijvingen en bestudeer de ABV, IBU en EBC. Of verdiep je in de herkomst en ontwikkeling van weizenbier.