Van Baklava tot Bokbier
Van Baklava tot Bokbier. De Wonderlijke Reis van de Apfelstrudel (Doppelbock)
Dit verhaal begint in het zestiende-eeuwse Istanbul. En geen zorgen, dit is niet zo een verhaal van ‘Er was eens een banketbakker.’ Nee. Dit verhaal begint bij een jonge sultan. Sultan Suleyman I zat nog maar net in het zadel en had grote plannen met het Ottomaanse Rijk. Zonder studiestress, tussenjaar of quarter life crisis liet de 25-jarige sultan Europa weten dat hij een serieuze speler was. De steden in de Balkan vielen bij bosjes voor de Ottomanen en Belgrado, Rhodos en Buda (het huidige Budapest) moesten de poorten open voor Suleyman. Maar de grote prijs lag verder op de Donau: Wenen en daar strandde hij.Verslagen keerde de sultan terug en moest het doen met Hongarije en Kroatië.
Het is echter in Hongarije waar de kiem ligt van de apfelstrudel. Hongarije zou namelijk nog bijna twee eeuwen in handen blijven van de Ottomanen. Hongaren en Ottomanen zouden elkaar daardoor culinair gaan beïnvloeden. Het beroemde Turkse gebakje, de baklava, was daarom steeds vaker te vinden op de Hongaarse tafels. Door het gebrek aan walnoten, begonnen banketbakkers appels en pijnboompitten toe te voegen aan de baklava. Het staat nu bekend als Almás Rétes, letterlijk appelgebak.
Maar! In 1699 zou Hongarije in handen vallen van Oostenrijk. De Hongaren droegen het recept van de Ottomanen weer over aan de Oostenrijkers. Al snel verspreidde het recept zich over de Duitstalig gebieden en werd gigantisch populair en zo belandde het
gebakje ook uiteindelijk in de Verenigde Staten. Revolutie, armoede en ontevredenheid dreven veel Duitsers naar de oostkust van de Verenigde Staten. Met hen namen zij hun cuisine mee. Voorbeelden zijn uiteraard de apfelstrudel, , zuurkool, frankfurters en hamburgers ,maar ook lagerbier (!).
De apfelstrudel bleef een sterke connotatie houden met Amerikanen van Duitse afkomst en ook in het collectieve geheugen van de Amerikanen bleef het een typisch Duits gerecht. Uiteindelijk zou het daarom ook terecht komen in Tarantino’s alom geprezen
Inglourious Bastards. Een van de meest bekende scenes is de ‘Strudel’ scene’ waarbij de. antagonist SS-Standartenführer Hans Landa op zeer indringende wijze de Joodse Shosanna Dreyfus ondervraagt. Om haar te intimideren bestelt hij voor haar een glas melk en een apfelstrudel met room (beiden niet kosjer). De scene bleef bij heel veel Tarantino-fans plakken en ook bij onze eigen Robbert Uyleman. Hij zag de scene en dacht meteen ‘Hier ga ik een bier mee maken.’ Typisch, brouwers.
Dat smaakt naar meer! Bekijk het apfelstrudel recept! Nog meer zin gekregen? Bestel onze Apfelstrudel Doppelbock online in onze webshop.
Helaas, nog even geen toegang voor jou.
We zien je graag weer terug als je 18 bent!
Ben je 18 jaar of ouder?
Niks persoonlijks, je moet gewoon 18 jaar of ouder zijn om onze site te bezoeken. Het is de wet, sorry!